HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS

 



















Mosoni belváros rehabilitációja

Mosonmagyaróvár város Önkormányzata 2008-ban „A mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációja" címmel pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív program keretében történő támogatásra. A pályázatot első fordulóban a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 482.650.386,- Ft támogatási összeggel 698.159.000,- Ft megvalósítási összköltséggel támogatásra érdemesnek ítélte. 2009. november elején benyújtottuk a részletes dokumentációt a pályázat második fordulójára, és az előírásoknak megfelelően elindítottuk a feltételes közbeszerzési eljárást a kivitelezésre vonatkozóan. 2010 év elején kiválasztásra kerültek a kivitelezők, azonban a munkák még nem kezdődhettek meg, mivel a pályázatot még nem bírálták el. A II. fordulóra beadott anyagot 2009. december 11-vel befogadták, a pályázat eredményéről 2010. május 12-én megkaptuk a támogató levelet, melyben értesítették az önkormányzatot, hogy a pályázatot 725.482.708,- Ft összköltség mellett 502.921.702,- Ft támogatásra érdemesnek ítélték. A támogató levél birtokában az önkormányzat - a megkötött kivitelezési szerződések alapján - a kivitelezési munkákat 2010. május 31-én a munkaterület átadásával megindította. 

A PÁLYÁZATRA BENYÚJTOTT PROJEKT MŰSZAKI TARTALMA:

1. Gazdasági funkciókat erősítő projekt a Kápolna tér rehabilitációja keretében a meglévő piac fejlesztésével

A kistérségi központban, azon belül a Mosoni városközpontban két, egymáshoz térben kapcsolódó helyszínen működik piac: a Kápolna téren és az Erzsébet téren.
Az egyetlen mosonmagyaróvári őstermelői zöldségpiac a Kápolna téren - amelyen biotermékek árusítása folyik - jelenlegi állapotában nem tudja betölteni gazdasági funkcióját, a leromlott állagú pavilonok beáznak, sem a kiszolgálást, sem az áruk és termékek megfelelő tárolását nem teszik lehetővé. A piac kulturált, esztétikus megjelenéshez és a városkép javításához is szükséges az épületegyüttes rehabilitációja.
A városi piac heti rendszerességgel működik, egyre növekvő forgalmat bonyolít, a kedvező árak növekvő keresletet generálnak. Az őstermelők által a térségben előállított termékek iránti igény egyre növekszik, így a piac kapacitását is növelni kell, ami mind a termelők, mind a vásárlók oldaláról jelentkező igény. Ez a bővítést teszi szükségessé.
Az említett szükségleteknek és igényeknek felel meg ez a projekt, ami szorosan kapcsolódik a „Városi funkció erősítéséhez" is, hiszen a Kápolna tér az Erzsébet tér szomszédságában van, így a két funkció között szinergia van.
A gazdasági funkciót erősítő tevékenység keretében a piac fejlesztésére kerül sor, ami építéssel - a meglévő pavilonsor felújításával és bővítésével - járul hozzá a kapacitás és a minőségi feltételek növeléséhez, ezzel egyidejűleg az esztétikus és vonzó városi környezethez.

  • Piaci pavilonok száma: 39db
  • Bővítés: 12 db új pavilon egység.

A projekt célja a piactéren lévő pavilonok felújítása, bővítése révén a város kistérségi gazdasági funkciójának erősítése, a helyi termelők kereskedelmi lehetőségének, valamint az itt élők számára helyi termékek és egyéb áruk beszerzésének biztosítása. Ennek köszönhetően az igényesebb környezet és feltételek révén nagyobb hatásfokkal tudja betölteni funkcióját, nagyobb forgalmat bonyolít le. Ez hozzájárul a termelők megélhetéséhez, a kistérség lakosainak ellátásához, közvetlenül az őstermelőktől származó termékekkel.
Ezáltal tehát közvetett célok is teljesülnek, hiszen a tevékenység hozzájárul munkahelyek megtartásához, helyben képződő jövedelmek növekedéséhez, a kistérség gazdasági életének erősítéséhez, ami helyi adók növekedéséből származó többletbevételt generál az önkormányzat számára is, ami hozzájárul a projekt fenntartásához szükséges költségek fedezetéhez. Az egységes, esztétikus megjelenés hozzájárul a városkép javításának céljához.
A közvetlen célcsoport a térség termelői, árusai és vásárlói, akiknek igénye a piaci feltételek minőségének és kapacitásának fejlesztése. Közvetetten érintettek a környék lakói, akiknek lakókörnyezetében a jelenlegi rossz állapotú piaci épületsor megújul, javul a városi környezet. Haszonélvező az önkormányzat, amely a nagyobb forgalomból származó többletbevételre tesz szert, ami hozzájárul a projekt fenntartási költségeihez. A megújult terület, a városkép javítása révén célcsoportnak tekinthetőek a városrész lakói. Közvetetten érintettek a környék -hosszabb távon az egész város- ingatlanainak tulajdonosai, akiknek a városkép javítása, az épített környezet megújulása emeli az ingatlanok értékét, javítja az itt élők életminőségét, a város presztízsét.

2. Városi funkciókat erősítő projekt az Erzsébet tér rehabilitációja keretében a meglévő piac fejlesztésével

A Kápolna térhez közvetlenül kapcsolódó Erzsébet téren heti rendszerességgel városi piac működik. Az európai színvonalú működési feltételek biztosításához nélkülözhetetlen az Erzsébet tér jelenleg rendezetlen, elhanyagolt közterületének komplex rehabilitációja és a piaci tevékenységhez egységes és színvonalas városképet biztosító, a piac idejére felállítható piaci sátrak beszerzése.
A projekt végrehajtása keretében megtörténik:

  • - az Erzsébet téren a közterület európai színvonalú kialakítása térburkolattal, szökőkúttal, csapadékvíz-elvezetéssel, minőségi utcabútorokkal és zöldfelületekkel.
  • - a tér alatti közművek rekonstrukciója a légkábelek megszüntetésével, földkábelek kiépítésével és energiatakarékos közvilágítás kialakításával.

A projekt hatására felértékelődnek az Erzsébet térrel szomszédos magán- és önkormányzati tulajdonú ingatlanok. A magántulajdonú ingatlanokon befejeződhetnek, illetve megindulhatnak azok a kereskedelmi és szolgáltatási funkciójú ingatlanfejlesztési projektek, amelyek eddig a tér rendezetlen állapota miatt nem valósulhattak meg.
A tér nyugati végében lévő nagy kiterjedésű önkormányzati tulajdonú telektömbön kialakításra kerülő építési telkek piacképessé, és így a vállalkozások számára értékesíthetővé válnak a fejlesztés hatására. A fejlesztéssel felértékelt területen az önkormányzat által kialakításra és értékesítésre kerülő építési telkeken a magánszféra vállalkozásai kereskedelmi és lakó-, illetve turisztikai funkciójú fejlesztéseket valósíthatnak meg.

3. Közösségi funkciókat erősítő projekt a Fehér ló közösségi ház rehabilitációja keretében

A „Fehér Ló" közösségi ház kulcsszerepet tölt be a város életében közösségi célt szolgáló intézményként. A ház a mosoni társadalmi élet központja, hatása az egész városra és vonzáskörzetére is kisugárzik, a programokon sokan részt vesznek más városrészekből és a környező térségből is. Jelenleg közel 55 ezer látogatót vonz a legkülönfélébb programokkal, éves szinten 61 csoport működik, több tucat kiállítás és program megrendezésére került sor. Ennek az igénynek a kielégítésére a jelenlegi kapacitások nem elégségesek, bizonyos rendezvények, programok „kinőtték" a jelenlegi közösségi tereket.
A fejlesztés során a meglévő épületen belül kerül sor a helyiségek, belső terek átalakítására, bővítésére felújítására. Ennek keretében a jelenleg használhatatlan pince rekonstrukciója is megtörténik, így klubhelyiségek, táncterem, egyéb programok befogadására lesz alkalmas akadálymentes megközelítéssel. A földszinten két lakás kiváltásával történik bővülés, ezáltal új funkciók biztosítására közösségi terek kialakítása történik. A rendezvényterem felújításával, színpadtechnika, mozigépészet és belső berendezések korszerűsítésével válik alkalmassá rendezvényekre, mozi előadásokra.
A homlokzat felújítása eredményeként jobban belesimul a városi környezetbe, javul a városkép.

Az épület belső felújítása keretében az alábbiakat történnek:

  • - A meglévő két, összesen kb. 120 m2 alapterületű lakás megszűnik, helyettük két nagy befogadóképességű közösségi tér jön létre a szükséges kiszolgáló vizesblokkokkal, miáltal a meglévő nagy rendezvényterem is használhatóbbá válik. 
  • - Pince: nagy terű boltozott pince, jelenleg a nedvesség miatt nem használható. A projekt keretében elkészül a vízszigetelés, az így használhatóvá tett pincében klub rendezvények, zenés, műsoros estek, táncházak kaphatnak helyet. A teljes elektromos hálózat cseréjére is sor kerül érintésvédelmi szempontból. A pince használhatóságát növeli, hogy kívülről is akadálymentesen megközelíthetővé (lépcsőlift) és belül is akadálymentesen használhatóvá válik (mosdók, közlekedők akadálymentesítése).
  • - Emelet: külső lifttel akadálymentesen megközelíthetővé válik.
  • - Általános épületgépészeti korszerűsítés történik, ami az energiahatékonyság növeléséhez is hozzájárul.

4. A közszféra funkcióit erősítő projekt a Fehér ló közösségi ház rehabilitációja keretében

A önkormányzati funkciót szolgáló épületrész rehabilitációját indokolja az utóbbi időben megnövekedett az ügyfélforgalom, valamint az itt megrendezésre kerülő ülések, fogadónapok száma.

Rendszeresen itt ülésezik

­        - a képviselő testület mosoni képviselőcsoportja,
­        - a városrész érdekeit képviselő civil szervezet, a Mosoni Polgári Kör;
­        - a német és a cigány kisebbségi önkormányzat.

A növekvő társadalmi igények kielégítése érdekében komplex felújításra kerül, és akadálymentesen megközelíthetővé válik az épület keleti oldalán elhelyezkedő földszinti helyiségcsoport. A rehabilitáció után az önkormányzat ügyfélszolgálati időben egy állandó önkormányzati információs pontot fog itt működtetni, amellyel közelebb viszi a hivatal szolgáltatásait a mosoni polgárokhoz.
A megújuló épületrészben működik a felújítást követően a nyugdíjbiztosító és az államkincstár kirendeltsége is, amely minden 2. héten ügyfélszolgálatot tart.

A munkák megkezdéséhez szükség volt a piac áthelyezésére. A korábban lebontott iskola helyén és a mellette megvásárolt és felszabadított területen került kialakításra a piac ideiglenes elhelyezése.

A kivitelezési munkák a tervezett határidőre 2011. augusztus 29-re befejeződtek, és a megvalósult projekt október 1-én ünnepélyesen, egy egész napos rendezvénykeretében átadásra került a város lakosságának.

Akcióterületi terv