HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS

 



















Mofém 28 lakásos épület

Mosonmagyaróvár város Önkormányzata az elmúlt időszakban jelentős energiát fordított az önkormányzati szociális bérlakás állomány megújítására, bővítésére. Ezt részben új lakások építésével, illetve nem lakáscélú ingatlanok átalakításával valósította meg. 1999-ben a MOFÉM RT megvételre ajánlotta fel az önkormányzatnak a Terv utca végén található volt irodaházát, a hozzá tartozó telekkel. Az Önkormányzat az RT-vel történt egyeztetéseket követően az ingatlant megvásárolta, mivel annak kedvező adottságai jó lehetőséget nyújtottak önkormányzati lakások létesítésére.
Az ingatlan az elfogadott Részletes Rendezési Terv alapján került kialakításra, a MOFÉM RT korábban intézményi területeként használt részéből. A telek szép természeti környezetben, közvetlen a Malomági-Lajta folyó mellett helyezkedik el. Közelében művelődési központ, étterem, élelmiszer bolt illetve lakóépületek vannak. 400 méteres körzeten belül bölcsőde, óvoda és általános iskola működik, tehát intézményi ellátottsága nagyon jó. A MOFÉM lakóterület elöregedési folyamatának megakadályozására és az intézmények kihasználtságának javítására kimondottan kedvező hatással lehet ezen a területen lakások létesítése.
Ezen várospolitikai célokon túl az Önkormányzat azért döntött az ingatlan megvásárlása mellett, mert ezáltal lehetőség nyílt a terület rehabilitációjával egy lakópark jellegű lakóterület kialakítására, a meglevő irodaház átalakításával, illetve új épület építésével. Új lakások kialakításával lehetőség volt az önkormányzati lakásállomány struktúrájának javítására is. Célszerű a lakásállományt a lehetőségek kihasználásával minél inkább koncentrálni, és ezáltal hosszabb távon is működtethető formában tartani. Erre adott nagyszerű lehetőséget az ingatlan megvásárlása.

Fenti indokok figyelembevételével a Képviselő-testület 1999-ben az ingatlan megvásárlása mellett döntött. Az irodaházból 24 lakásos lakóépületet alakított ki, ahová a lakók a 2000. évben beköltözhettek.  A telken korábban raktárként használt másik épület átépítésével 2001-ben újabb 9 lakás került kialakításra. Mindkét beruházás teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg.

A területre vonatkozó szabályozási terv (19/1999 (IV. 30.) ÖKT rendelet) alapján adódó további beépítési lehetőség kihasználásával a Képviselő-testület 2001-ben egy új lakóépület építéséről döntött. Az épület megvalósításához a Széchenyi-terv lakásprogramjában elnyerhető 70 %-os vissza nem térítendő támogatást vett igénybe.

Az épület egyszerű tömegalakítású, alap geometriai formákból áll, és szervesen illeszkedik mind telepítésével, mind megjelenésével a meglévő épületekhez. A megépült 28 lakásos lakóház két egymással közel azonos dilatációs egységből áll, melyek földszintjén tárolók, lakások és kazánház, a további szinteken csak lakások készültek. A lakások szobaszám szerinti megoszlása:

             2 db 1 szobás
             4 db másfél szobás
           18 db kettő szobás
             4 db két és fél szobás

A lakások elrendezése a rendelkezésre álló területhez képest a lehető leggazdaságosabb, ugyanakkor a mai kor követelményeinek messzemenőkig megfelel. Minden lakás - az egyszobások kivételével - külön WC-vel és falazott kamrával rendelkezik, illetve beépített konyhabútort és előszoba szekrényt tartalmaz. Az épület korszerű Porotherm rendszerből készül, műanyag hőszigetelt homlokzati nyílászárókkal. A korszerű, energiatakarékos technikai megoldások alkalmazásával a ház energiaigényét sikerült a lehetséges minimális szintre szorítani. Az egyszerű tömegkialakítás miatt az épület egyszerű, tiszta és ezáltal gazdaságos statikai rendszerű, így könnyen kivitelezhető volt.
Szerkezeti rendszer: beton sávalapok, Porotherm teherhordó falszerkezetek, monolit vasbeton lemezfödémek, közép- és taréjszelemenes, fogópáros, ferde támaszos fedélszerkezet.

Az épület közműellátása a telken, illetve annak közvetlen közelében található csatlakozási pontokhoz kapcsolódik. Az épület fűtését és melegvíz ellátását a földszinten tervezett kazánházból két db 130 kW teljesítményű gázkazán biztosítja. A villamos energia ellátás a MOFÉM RT tulajdonában levő trafóról biztosított. A viziközművek az AQUA KFT hálózatára csatlakoznak. A vízellátás főmérője a vízóra aknában, az almérők lakásonként kerültek beépítésre.
A terület észak-keleti oldalán lakásonként parkolót alakítunk ki, melyek megközelítése az épületből közvetlenül biztosított. Ugyanígy a belső udvar felé is közvetlen kapcsolat került kialakításra.
A bejáratoknál a kerékpárok elhelyezésére is területet biztosítottunk. Az épület földszintje természetesen az akadálymentes közlekedés feltételeinek is megfelel.